Braggov zakon

Rendgenska strukturna analiza (RSA) je tehnika za ispitivanje kristalnih tvari, koja koristi difrakcionu sliku (difraktogram) dobijenu raspršivanjem rendgenskog zračenja na ispitivanom kristalu. Osnovni cilj RSA je određivanje kristalne i molekulske strukture (dužine veza između atoma, kutovi među vezama, apsolutne konformacije...) ispitivanog uzorka.

Rendgenskom strukturnom analizom moguće je odrediti strukturu velikog broja spojeva, koja se mogu naći u kristalnom obliku. Za složenije spojeve, kao što su različite molekule (DNK, proteini) potrebno je kombinnirati ovako dobijene rezultate sa rezultatima dobijenim drugim analitičkim tehnikama, kao što je nuklearna magnetna rezonancija (NMR), i računarskim simulacijama da bi se dobila jasna slika o strukturi spojeva.

Prema Braggovom tumačenju, difrakcija je ekvivalentna refleksiji sa sustava paralelnih ravnina u kristalu. Neka monokromatsko zračenje pada na kristal. Djelom se reflektira sa prve ravnine, a djelom sa druge.

Uvjet za konstruktivnu interferenciju dvije ovako dobijene zrake jest da je njihova putna razlika jednaka cjelobrojnom umnošku valnih dužina (lambda) zračenja:
(AB+BC) - (AC') = n(lambda)

Iz ovog uvjeta i geometrijskih odnosa dobija se Bragov zakon:
n(lambda)=2d*sin(theta)
gde je

* n – cijeli broj, red difrakcije
* d – međuravninska udaljenost
* (theta) – kut koji upadno zračenje preklapa sa kristalom

Ovaj zakon nameće tačno određene uvjete za (theta) i (lambda) da bi došlo do difrakcije rendgenskih zraka. Različitim eksperimentalnim tehnikama ove dve veličine variraju se na različite načine i tako se stvaraju uvjeti za pojavu difrakcije na kristalu. Intenziteti difrakcijskih maksimuma zavise od vrste atoma u kristalnoj rešetki i od njihovog međusobnog prostornog rasporeda u skladu sa zahtjevima simetrije, tj. zavise od kristalne strukture tvari.


[/IMG]

Uploaded with ImageShack.us

16.05.2010. u 00:34 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2010 (2)
Lipanj 2010 (6)
Svibanj 2010 (3)

Opis bloga

Kemija za studente odjela za kemiju Osijek i sve ostale

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr